جریمهها و عواقب قانونی
در صورتی که در رابطه با اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات تخلفاتی صورت بگیرد، قانون گذار این جریمهها و عواقب قانونی را برای مودی در نظر گرفته است:
1. محاسبه مالیات به شیوه علیالراس
در راستای احترام به مؤدی قانون گذار اصل را بر صحت اظهارات او گذاشته است اما اگر مؤدی از انجام تکالیف خود امتناع کند یا صادقانه رفتار نکند مأمور مالیاتی راسا اقدام به تشخیص و ارزیابی خواهد نمود. این شیوه راه حل نهایی در تشخیص مالیات مؤدیانی است که با اداره مالیات همکاری نمی کنند و در واقع نوعی مجازات برای مؤدیان مذکور محسوب می گردد. این شیوه یکی از مواردی است که ارزیابی مالیات توسط اداره امور مالیاتی صورت می گیرد. در موارد زیر درآمد مؤدیان از طریق علی الراس تشخیص داده می شود:
• در صورتی که تا موعد مقرر ترازنامه و حساب سود و زیان یا حساب درآمد تسلیم نگردد.
• در صورتی که مدارک و گزارشات مورد نظر با توجه به درخواست ممیز ارائه نگردد.
• در صورتی که مدارک داده شده از نظر اداره مالیاتی غیر قابل رسیدگی باشد.
2. جریمه و حبس
در مواردی قانون مالیاتهای مستقیم برای کسانی که از انجام وظایف قانونی خود امتناع یا در ارزیابی و کسر و وصول مالیات دیگران (در مواردی که مکلف به کسر مالیات دیگران هستند) قصور نمایند مجازات حبس یا جریمه پیش بینی کرده است.
محرومیت از معافیت و بخشودگی
در بعضی موارد مؤدی از پرداخت مالیات به شرط تسلیم اظهارنامه و نگهداری اسناد و دفاتر قانونی معاف خواهد بود و اگر از انجام این وظایف خودداری نماید از معافیت برخوردار نمی شود.
ممنوع الخروج شدن
مطابق ماده ۲۰۲ قانون مالیاتهای مستقیم سازمان امور مالیاتی کشور می تواند از خروج بدهکاران مالیاتی و مدیران اشخاص حقوقی حقوق خصوصی از بابت درآمد مشمول مالیات شخص حقوقی که مربوط به دوران مدیریت آنان می باشد جلوگیری نماید.
ابطال اسناد انتقال صوری
در صورتی که مؤدیان مالیاتی به قصد فرار از پرداخت مالیات اقدام به نقل و انتقال اموال خود به همسر و یا فرزندان نمایند سازمان امور مالیاتی کشور می تواند به ابطال اسناد مذکور از طریق مراجع قضایی اقدام نماید. جهت تکمیل این موضوع، پیشنهاد می شود به مطالعه مقالهی فرار مالیاتی چیست اقدام کنید.
مجازات اداری
در مواردی که مکلفین به کسر مالیات وزارتخانهها، شرکت یا موسسه دولتی یا شهرداری باشد، مسئولین امر مشمول مجازات مقرر طبق قانون تخلفات اداری خواهند شد.
• اشخاصی که ملزم به تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی هستند
• تمام اشخاصی که به صورت حقیقی یا حقوقی به فعالیت خود مشغولند.
• اشخاصی که در خارج از ایران اقامت دارند اما درآمد و فعالیت آنها از طریق ایران است.
• تمام اشخاص غیر ایرانی فعال در ایران که از راههای مختلف موفق به کسب درآمد شده اند.
مقاله در یک نگاه
نوشتههای تازه
- ضایعات، واحدهای معیوب و ضایعات مواد اولیه در حسابداری صنعتی
- سیستم هزینه یابی مرحله ای در حسابداری صنعتی
- سیستم دائمی موجودی کارخانجات
- سیستم های هزینه یابی
- حسابداری صنعتی و طبقه بندی هزینه ها
- افکار بزرگ
- بزرگ کردن افکار برای داشتن موفقیت شغلی و شخصی
- اطلاعات جامع لیست و مالیات مربوط به حقوق
- دریافت، پلمپ و ارسال دفاتر تجاری
- دستیابی به اهداف مالی و شغلی
چگونگی تنظیم اظهارنامه مالیاتی
تا پیش از سال ۱۳۹۱، مودیان مالیاتی می بایست اظهارنامههای کاغذی را از مراجع مربوطه خریداری کرده و نسیت به تکمیل و ارسال آن اقدام می نمودند.
این کار، زمان گیر و هزینه بر بود. به منظور تکریم مودیان و تسهیل و تسریع فرآیند ارسال و دریافت و تحلیل اطلاعات مودیان مالیاتی، اظهارنامه الکترونیکی از سال ۱۳۹۱، در دستور کار قرار گرفت و شما می توانید با مراجعه به سایت سازمان امور مالیاتی، نسبت به تکمیل و تسلیم اظهارنامه مالیاتی اینترنتی اقدام کنید و کد رهگیری دریافت کنید. اکنون برای اظهارنامه ارزش افزوده و دریافت پلمپ دفاتر نیز، فرآیندها در سامانههای مربوطه در بستر فضای مجازی انجام می شود.
سازمان امور مالیاتی در حال حاضر تمایل به تنظیم اظهارنامه به شیوه الکترونیک و بدون مراجعه حضوری مؤدی را دارد. ارسال اظهارنامه به این شیوه مشروط به تکمیل مراحل ثبت نام الکترونیک می باشد و کلیه مؤدیان اعم از حقیقی، حقوقی و تشکلهای حقوقی می توانند با مراجعه به سایت www.tax.gov.ir از خدمات غیر حضوری این سامانه استفاده نمایند.
در اظهارنامه مالیاتی اطلاعات شخص و یا شرکت باید به صورت دقیق وارد شود. از طریق پایگاه اینترنتی سازمان امور اقتصادی و دارایی، فرم الکترونیکی اظهارنامه تکمیل و ارسال میشود.
سپس شرکتها یا تاجران حقیقی فرصت دارند در فاصله زمانی که به آنها داده میشود، دفاتر قانونی شرکت خود را نیز به اداره مالیاتی ارائه کنند. درصورتی که اطلاعات به صورت صوری وارد شده باشد و دفاتر با اظهارنامه مالیاتی مطابقت نداشته باشد، ممکن است جریمههایی برای تاجر در نظر گرفته شود.
مراحل و فرآیند تکمیل اظهارنامه الکترونیکی
1. پیش ثبت نام شماره اقتصادی و دریافت کد رهگیری
2. تأیید اطلاعات پیش ثبت نام و دریافت پاکت نامه حاوی اطلاعات کاربری
3. ثبت نام شماره اقتصادی
4. تأیید اطلاعات ثبت نام
5. دریافت و تکمیل اظهارنامه الکترونیک
6. ارسال اظهارنامه و دریافت کد رهگیری
7. دریافت و پرداخت قبوض پرداختی مالیات به صورت الکترونیک
راهنمای تکمیل اظهارنامه الکترونیکی
برای درک بهتر چگونگی تنظیم اظهار نامه مالیاتی باید بدانیم که سیاست و برنامه عملیاتی سازمان امور مالیاتی کشور در حال حاضر اخذ الکترونیکی اظهارنامه ، بدون نیاز به مراجعه حضوری مودیان به واحد های مالیاتی است. ارسال الکترونیکی اظهارنامه، مشروط به تکمیل مراحل ثبت نام الکترونیکی است. بهتر است تسلیم اظهار نامه قبل از فرا رسیدن روزهای پایانی مهلت تسلیم اظهارنامه صورت گیرد.
دادرسی مالیاتی
طبق ماده ۱۷۰ اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم مرجع رسیدگی به هر گونه اختلاف که در تشخیص مالیاتهای موضوع این قانون بین اداره امور مالیاتی و مؤدی ایجاد شود هیأت حل اختلاف مالیاتی می باشد مگر مواردی که به موجب مقررات سایر مواد این قانون مرجع دیگری تعیین شده باشد.
قانون مالیاتهای مستقیم مراجعی را برای رسیدگی به شکایات مؤدیان و حل اختلافات مالیاتی پیش بینی کرده است که در ادامه به معرفی مراجع مذکور می پردازیم:
اداره امور مالیاتی
طبق ماده ۲۳۸ اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم در مواردی که برگ تشخیص مالیات صادر و به مؤدی ابلاغ می شود چنانچه وی نسبت به آن معترض باشد می تواند ظرف ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ شخصأ یا به وسیله وکیل خود به اداره امور مالیاتی مراجعه نماید و با ارائه دلایل و اسناد و مدارک کتبأ تقاضای رسیدگی مجدد نماید.
در واقع پس از ابلاغ برگ تشخیص مؤدی ممکن است دو نوع عکس العمل در مقابل آن داشته باشد که به شرح ذیل است:
• قبولی خود را ظرف ۳۰ روز نسبت به آن کتبأ اعلام کند و مالیات مورد مطالبه را به مأخذ برگ تشخیص پرداخت یا ترتیب پرداخت آن را بدهد که در این صورت پرونده امر از لحاظ میزان درآمد مشمول مالیات مختومه می گردد.
• به برگ تشخیص صادره اعتراض نماید در این صورت مؤدی مخیر است ظرف ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ کتبأ به برگ تشخیص اعتراض و مستقیمأ به هیأت حل اختلاف رجوع نماید یا اینکه براساس ماده ۲۳۸ به اداره امور مالیاتی و مسئول مربوط مراجعه نماید که در این حالت سه فرض متصور است.
• فرض اول: مسئول مربوط دلایل و اسناد و مدارک ابراز شده را برای برای مندرجات برگ تشخیص کافی بداند. در این فرض موضوع به نفع مؤدی و با رد برگ تشخیص فیصله می یابد.
• فرض دوم: مسئول مربوط ادعای مؤدی را غیر وارد تشخیص دهد که در این صورت مکلف است مراتب را مستدلآ در پشت برگ تشخیص منعکس و پرونده را برای رسیدگی به هیأت حل اختلاف ارجاع نماید.
• فرض سوم: توافق بین مؤدی و اداره دارایی است یعنی قانون گذار اجازه جرح و تعدیل در میزان مالیات مورد تشخیص را به مقام مسئول اعطا کرده تا در صورت حصول توافق مستندأ به ماده ۲۳۹ پرونده امر از لحاظ میزان درآمد مشمول مالیات مختومه تلقی گردد.
هیأت حل اختلاف مالیاتی
طبق ماده ۲۴۴ قانون مالیاتهای مستقیم مرجع رسیدگی به کلیه اختلافهای مالیاتی جز در اموری که ضمن مقررات این قانون مرجع دیگری پیش بینی شده، هیأت حل اختلاف مالیاتی است. رأی هیأت حل اختلاف مالیاتی با اکثریت آراء قطعی و لازم الاجرا است البته در خصوص این آراء شورای عالی مالیاتی و دیوان عدالت اداری حق رسیدگی شکلی ( از لحاظ رعایت قوانین و مقررات ) را دارند.
شورای عالی مالیاتی
مؤدی یا اداره امور مالیاتی می توانند ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ رأی قطعی هیأت حل اختلاف مالیاتی، به استناد عدم رعایت قوانین و مقررات مربوطه یا نقص رسیدگی با اعلام دلایل کافی به شورای عالی مالیاتی شکایت و نقض رأی و تجدید رسیدگی را درخواست نماید. شورای عالی مالیاتی موظف است صرفأ رأی را از لحاظ تشریفات و کامل بودن رسیدگیهای قانونی بررسی نماید در مواردی که رأی نقض گردد پرونده جهت رسیدگی مجدد به هیأت حل اختلاف مالیاتی دیگر ارجاع خواهد شد.
دیوان عدالت اداری
پس از صدور رأی هیأت حل اختلاف مالیاتی مؤدی مخیر است به شورای عالی مالیاتی یا دیوان عدالت اداری مراجعه کند. در مواردی که رأی در دیوان نقض گردد پرونده جهت رسیدگی به هیأت حل اختلاف مالیاتی دیگر ارجاع می گردد. با توجه به اینکه برای شکایت از ارأء هیأتهای حل اختلاف، مؤدیان مخیر به مراجعه به شورای عالی مالیاتی یا دیوان عدالت اداری هستند و بین دو مرجع مزبور تقدم و تأخر رسیدگی وجود ندارد این امکان وجود دارد که مؤدی همزمان به هر دو مرجع مراجعه نماید در این صورت رأی هیأت حل اختلاف مالیاتی در هر کدام از دو مرجع که نقض شود به نفع مؤدی بوده و برای رسیدگی مجدد به هیأت هم عرض ارسال خواهد شد.
6 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
ضمن عرض سلام و تبریک سال 1400 خدمت مدیریت محترم وپرسنل گرامی از خدمات شایسته و بروز تان کمال تشکررامی نمائیم موفق باشید
سلام سال نو شماهم مبارک آقای اقبالی همکاری با شما باعث افتخار ماست
اینستاگرام: https://www.instagram.com/rastayar.ir/
لینکدین: http://www.linkedin.com/in/keyvanbakrani
سلام لطفا بفرمایید که تنظیم اظهار نامه مالیاتی وگزارشات فصلی با توجه به این همه تعطیلی و رکود چگونه است –با سپاس فراوان
سلام لطفا مشخصات و فعالیت حوزه کسب و کار خود را به واتس اپ یا تلگرام شماره زیر ارسال نمایید همکاران ما پاسخگو شما هستند
09228176990
یا از طریق ایمیل شرکت درخواست خود را بفرستید
جیمیل: rastayar.ir@gmail.com
لطفا با ما در شبکه های اجتماعی همراه باشید
اینستاگرام: https://www.instagram.com/rastayar.ir/
لینکدین: http://www.linkedin.com/in/keyvanbakrani
سلام بسیار آموختم سپاسگزارشما هستم
سلام مرسی از نظر شما موفق باشید
لطفا با ما در شبکه های اجتماعی همراه باشید
اینستاگرام: https://www.instagram.com/rastayar.ir/
لینکدین: http://www.linkedin.com/in/keyvanbakrani